POZOR: 5% sleva pro všechny registrované! 10% při součtu Vašich nákupů nad 10 tisíc korun. Tož na zdraví :)

O VINAŘSTVÍ

Náš příběh

Jmenuji se Tomáš a vinaření mi bylo nejspíše tak trochu souzeno. Táhlo mě to vždycky k přírodě, zároveň jsem se od mládí motal kolem vinohradu. Poté, co jsem udělal své první vlastní víno, bylo jasné, že chci své vinařské dovednosti nadále rozvíjet jako koníčka. Zanedlouho jsem začal zakládat hrubé obrysy novodobého vinařství Budiš v době, kdy jsem se pomalu snažil přebírat chod vinařství po svém otci. Postupem času jsem se zaměřil na kvalitní odrůdová lahvová vína. Kladu důraz na aromatiku a šťavnatost mladších bílých a rosé vín.

 

 

 Jak vyrábíme naše vína?

Základem jsou zdravé a dostatečně vyzrálé hrozny, které se snažíme co nejrychleji a nejšetrněji zpracovávat. Jsme třetí generace rodinného vinařství obhospodařující vinice o celkové rozloze cca 1,5 ha v katastru vinařské obce Mutěnice v lokalitě Pod Dubňansků horů. Jak produkci každoročně rozšiřujeme, nově vysazené vinice nám začínají teprve plodit, zhruba polovinu odrůd vykupujeme od místních pěstitelů. Veškeré hrozny pocházejí výhradně z České republiky od prověřených malopěstitelů ze Slovácké, Pálavské a Velkopavlovické oblasti. Při výrobě našich vín se snažíme dbát na klasickou technologii výroby doplněnou o moderní metody. U bílých vín provádíme studenou maceraci (naležení rmutu) při velmi nízké teplotě po dobu 12–45 hodin, čímž doje k uvolnění aromatických látek, tříslovin (taninů) a dalších látek podporujících celkvou plnost vyrobených vín. Šťávu pečlivě odkalujeme a potom většinou zakvášíme ušlechtilými kvasinkami, které podporují odrůdový charakter. Kvasíme při nižších teplotách pro udržení aromatičnosti a teplotu řídíme pomocí chlazení případně ohřívače. Celý proces výroby až do láhve u bílých a rosé vín je po celou dobu co nejvíce reduktivní. Tím bráníme oxidaci, aby si vína udržela co nejvíce primární ovocnosti a zůstala šťavnatá a svěží. Rosé vína necháváme naležet se slupkami zhruba dvě hodiny. Získají tak hravě aromatický a ovocný charakter a světleji růžovou barvu. Červená vína vyrábíme klasicky, jak za dob našich dědů, bez jakýchkoli zásahů. Na slupkách necháváme minimálně dva týdny až do úplného dokvašení. Samozřejmostí je odbourávání kyselin a ležení v barikovém sudu jeden až dva roky za minimálního použití síry. 

 95852334_3098211396868678_9150465490991185920_o

Historie

Vinohrad a búdu si ve 40. letech pořídil děda Budiš. Ten vyráběl víno především pro rodinu a své známé. Říká se, že více se zákazníkem vína vypil, než prodal. Od roku 1992 do roku 2020 vinařství obhospodařoval jeho syn Josef s rodinou, který vinice a vinařství rozšířil a jeho distribuce sahala k několika desítkám odběratelů v České republice.

Nyní v rodinné tradici vinohradnictví a vinařství pokračuje jeho vnuk Tomáš, jehož zájmem se stala především svěží ovocitá vína. Snaží se víno přiblížit mladým lidem, kteří hledají hravost, rozmanitost a nádhernou pitelnost vín. Na druhou stranu se naše vinařství navrací k prastarým kořenům produkcí například oranžových vín. Zaměřujeme se na výrobu odrůdového lahvového vína, podporu agroturistiky, zážitkové a vzdělávací akce pro širší veřejnost.

Skener_20210226 (4)

 

 

Sklípek

V roce 2019 došlo ke kompletní rekonstrukci jedné z budov spolu s naším největším sklepem. Vzniklá degustační místnost byla zařízena pro příjemné posezení u vína až pro 20 osob. Za místností s posezením se nachází kvelbený sklep, který si můžete prohlédnout při návštěvě vinařství.

 

 sklep vpředu2

118518452_3421278021228679_7517871510728006701_o