POZOR: 5% sleva pro všechny registrované! 10% při součtu Vašich nákupů nad 10 tisíc korun. Tož na zdraví :)

O VINAŘSTVÍ

Náš příběh

Vinařství Budiš je již třetí generací rodiny vinařů, které se nachází v katastru obce Mutěnice trati pod Dubňanskou horou, kde hospodaříme na vinici o rozloze 1,5 hektaru.

Od mládí jsem mě to táhlo k přírodě a vždy mě přitahovala práce ve vinici. Poté, co jsem vyrobil své první vlastní víno, jsem si uvědomil, že chci své vinařské dovednosti dále rozvíjet a neustále zdokonalovat. Od roku 2016 jsem převzal vedení celého vinařství po svém otci a postupně jsme se zaměřili na produkci kvalitních odrůdových lahvových vín. Klademe důraz na aromatiku a šťavnatost především mladších bílých vín, která jsou vyráběna tradičním způsobem, ale s využitím i moderních postupů.

 

 

 

 Jak vyrábíme naše vína?

Základem jsou zdravé a dostatečně vyzrálé hrozny, které se snažíme co nejrychleji a nejšetrněji zpracovávat. Jsme třetí generace rodinného vinařství obhospodařující vinice o celkové rozloze cca 1,5 ha v katastru vinařské obce Mutěnice v lokalitě Pod Dubňansků horů. Jak produkci každoročně rozšiřujeme, nově vysazené vinice nám začínají teprve plodit, zhruba polovinu odrůd vykupujeme od místních pěstitelů. Veškeré hrozny pocházejí výhradně z České republiky od prověřených malopěstitelů ze Slovácké, Pálavské a Velkopavlovické oblasti. Při výrobě našich vín se snažíme dbát na klasickou technologii výroby doplněnou o moderní metody. U bílých vín provádíme studenou maceraci (naležení rmutu) při velmi nízké teplotě po dobu 12–45 hodin, čímž doje k uvolnění aromatických látek, tříslovin (taninů) a dalších látek podporujících celkvou plnost vyrobených vín. Šťávu pečlivě odkalujeme a potom většinou zakvášíme ušlechtilými kvasinkami, které podporují odrůdový charakter. Kvasíme při nižších teplotách pro udržení aromatičnosti a teplotu řídíme pomocí chlazení případně ohřívače. Celý proces výroby až do láhve u bílých a rosé vín je po celou dobu co nejvíce reduktivní. Tím bráníme oxidaci, aby si vína udržela co nejvíce primární ovocnosti a zůstala šťavnatá a svěží. Rosé vína necháváme naležet se slupkami zhruba dvě hodiny. Získají tak hravě aromatický a ovocný charakter a světleji růžovou barvu. Červená vína vyrábíme klasicky, jak za dob našich dědů, bez jakýchkoli zásahů. Na slupkách necháváme minimálně dva týdny až do úplného dokvašení. Samozřejmostí je odbourávání kyselin a ležení v barikovém sudu jeden až dva roky za minimálního použití síry. 

 95852334_3098211396868678_9150465490991185920_o

Historie

Vinohrad a búdu si ve 40. letech pořídil děda Budiš. Ten vyráběl víno především pro rodinu a své známé. Říká se, že více se zákazníkem vína vypil, než prodal. Od roku 1992 do roku 2020 vinařství obhospodařoval jeho syn Josef s rodinou, který vinice a vinařství rozšířil a jeho distribuce sahala k několika desítkám odběratelů v České republice.

Nyní v rodinné tradici vinohradnictví a vinařství pokračuje jeho vnuk Tomáš, jehož zájmem se stala především svěží ovocitá vína. Snaží se víno přiblížit mladým lidem, kteří hledají hravost, rozmanitost a nádhernou pitelnost vín. Na druhou stranu se naše vinařství navrací k prastarým kořenům produkcí například oranžových vín. Zaměřujeme se na výrobu odrůdového lahvového vína, podporu agroturistiky, zážitkové a vzdělávací akce pro širší veřejnost.

Skener_20210226 (4)

 

 

Sklípek

V roce 2019 došlo ke kompletní rekonstrukci jedné z budov spolu s naším největším sklepem. Vzniklá degustační místnost byla zařízena pro příjemné posezení u vína až pro 20 osob. Za místností s posezením se nachází kvelbený sklep, který si můžete prohlédnout při návštěvě vinařství.

 

 sklep vpředu2

118518452_3421278021228679_7517871510728006701_o